• Karneval

          • 21. februára bolo na našej škole veľmi veselo. Konal sa totiž rozprávkový KARNEVAL. Rozprávkovú atmosféru dotvárala krásne vyzdobená telocvičňa. Deti prišli v krásnych a originálnych maskách. Zabavili sa, zatancovali si a tiež zasúťažili. Potešením pre nás bol hlavne úsmev na ich tvárach. Prekvapili nás masky ako Drak so svietiacimi očami, Šialený klobučník, Perníková chalúpka, Labutia princezná......... Najkrajšie masky boli ocenené aj vecnými cenami.  Tento rok sme vyhlásili aj súťaž o najoriginálnejšiu masku. Výhrou bola krásna rozprávková torta. Za túto masku hlasovali všetci prítomní hostia. Najviac hlasov získala prváčka Lea Kasiňáková ako Srdcová kráľovná. Ale aj ostatní žiaci si domov odniesli malý darček. Mali sme pripravené chutné občerstvenie v podobe  šišiek a langošov. Pochutili si aj všetci hostia, ktorí sa prišli na náš karneval pozrieť. Všetci sme sa zhodli na tom, že úroveň kreativity pri výrobe ručne vyrobených masiek má stúpajúcu tendenciu. Preto sa už s nedočkavosťou tešíme na ďalší karneval.

            Mgr.M.Majdáková

        • Divadielko Gašparko
          • Divadielko Gašparko

          •  

            V piatok 31. januára k nám opäť zavítalo divadielko Gašparko s rozprávkou O dvanástich mesiačikoch. Spolu so žiakmi z materskej školy sme sa ocitli v rozprávkovej krajine, kde zlá macocha vyhnala v zime Marušku do lesa. Pretože bola milá a láskavá jej Dvanásti mesiačikovia pomohli. A zlej macoche s jej dcérou sa pomstili za ich chamtivosť a zlobu. Celým divadielkom nás sprevádzali krásne tóny známej skladby VLTAVA.Už teraz sa tešíme na ďalšie predstvenie.

            Mgr.M. Majdáková

        • Prváci navštívili škôlkarov
          • Prváci navštívili škôlkarov

          • Dňa 30. 1. 2020 žiaci 1. ročníka nakukli k našim malým kamarátom -  predškolákom, ktorí sa počas svojho posledného škôlkarského roku pripravujú na vstup do školy. Pani učiteľka Janka Pavelková nám predstavila hodinu matematiky, kde sa deti zábavným spôsobom učili počítať do 10 a poznávali základné geometrické tvary. Počas celej návštevy v materskej škôlke sme sa rozprávali o ročnom období - zime.  Zo všetkého sa nám najviac páčila vločková aktivita, počas ktorej sme sa aj my školáci mohli zapojiť medzi kamarátov škôlkarov. Pani učiteľke sme ukázali, ako vieme napísať svoje vlastné meno, a ako vieme dokresľovať snehové vločky. Po skončení  vyučovacej hodiny  sme si vzájomne odovzdali darčeky, ktoré sme mali pre seba pripravené. Vyučovacia hodina sa nám veľmi páčila. Tešíme sa, že vo februári prídu k nám na otvorenú hodinu čítania naši budúci prváci.

            Mgr. Mária Filipová

          • Šaliansky Maťko

          •  

            Dňa 23. 1. 2020 /štvrtok/ sme sa zúčastnili na okresnom kole Šaliansky Maťko v Lipanoch na Hviezdoslavovej 1. Našu školu v prednese povesti reprezentoval žiak 4. ročníka DOMINIK MAJERNÍČEK. Žiaci boli rozdelení do 3 kategórií. Po úvodnom privítaní sa žiaci rozdelili do svojich kategórií a prednes poézie sa začal. Aj keď sme sa neumiestnili na prvých miestach, bol to krásny literárny zážitok.

            Mgr. Michaela Kasiňáková

          • SNEHULIENKA

          •  

            Rozprávka  Snehulienka a sedem trpaslíkov patrí k tým najznámejším a mnoho generácií detí odrástlo na jej krásnom príbehu. Začína sa na zámku, v ktorom si malá princezná Snehulienka žije šťastne, až kým kráľ po smrti jej mamičky neprivedie novú manželku, zlú a závistlivú kráľovnú. Keď ju Snehulienka začne svojou krásou prevyšovať, neznesie ju viac vo svojej blízkosti. Na úteku prichýlia Snehulienku siedmi trpaslíci.

            Dobre známy príbeh Snehulienky si žiaci pozreli v modernom spracovaní s veselými situáciami, ktoré sú im blízke 16.1. v Spišskom divadle.

            Príbeh sa napokon dobre skončil a žiakom priniesol množstvo smiechu a zábavy.

        • Pečenie medovníčkov
          • Pečenie medovníčkov

          • 11. 12. 2019

            K tradičným vianočným zvykom patrí určite pečenie medovníčkov. Aj u nás v našej škole sa táto pekná tradícia dodržiava. Pravidelne každý rok prváci a deti z materskej školy pod vedením svojich triednych učiteliek pečú medovníky v školskej kuchynke.

            Najskôr sa deti porozprávali o prichádzajúcich sviatkoch i o pečení medovníkov, a potom sa spoločne pustili do práce. Všetky deti vyrábali medovníky s veľkou láskou a vložili do nich kus svojho srdiečka, lebo vedeli, že ich podarujú svojim najbližším na vianočnej besiedke.

            učiteľky ZŠ s MŠ 

          • ŠALIANSKY MAŤKO

          •  Niektoré z aktivít našej školy sa už stali tradíciou. Patrí k ním aj súťaž v prednese slovenskej ľudovej povesti ŠALIANSKY MAŤKO. Dňa 11. 12. 2019 sa konalo školské kolo tejto súťaže. Z úst našich recitátorov zazneli povesti z rôznych kútov Slovenska. Všetky zobrazujúce život našich predkov v minulosti. Všetci súťažiaci predniesli zaujímavé povesti svojim spolužiakom a snažili sa o čo najlepší výkon. Porota v závere súťaže ocenila týchto recitátorov:

            1. miesto  Dominik  Majerníček      4. ročník

            2. miesto  Salome Genčúrová         2. ročník

            3. miesto Gréta Genčúrová             4. ročník

                 Za vynikajúci výkon bolo ocenená aj žiačka 1. ročníka Nina Mišenčíková.

            Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme. Víťaz postupuje do okresného kola, na ktorom mu prajeme veľa  šťastia.

             

                 

          • ,,Mikulášske všeličo"

          • 4. 12. 2019 sa žiaci zo školského klubu detí zúčastnili už po  tretí krát  na akcii  ,, Mikulášske všeličo spojené s burzou hračiek“  na ZŠ Hviezdoslavova v Lipanoch .Podmienkou zapojenia sa bolo vyzbierať  hračky, s ktorými sa už doma deti nehrajú, ale iným deťom sa ešte zídu. Žiaci  sa zapojili do zábavno – športových disciplín zameraných  na zručnosť, tvorivosť, šikovnosť a postreh. Spoznali nových kamarátov a odniesli si domov veľa zážitkov. Taktiež ako odmenu dostali pre svoj školský klub vrece plné hračiek . Celá akcia sa niesla v duchu Vianoc a radosti z obdarovania.

            Mgr. M. Majdáková

        • Pasovanie prváčikov
          • Pasovanie prváčikov

          • Stať sa prvákom je veľká vec. Treba si zvyknúť na toľko nových ľudí, povinností, pravidiel, .... Začína sa nová etapa života malého človiečika, taká prelomová, pamätná. Aby na toto obdobie deťom zostali krásne spomienky, čakal na prvákov slávnostný deň.
                

            Dňa 18. 11. 2019 sa v našej škole uskutočnila veľká udalosť – PASOVANIE PRVÁČIKOV. Súčasťou slávnostného popoludnia bol krátky kultúrny program, ktorý pre svojich najmladších spolužiakov a ich rodičov pripravili žiaci z ľudového krúžku. Aj naši prváčikovia predviedli, čo všetko sa za krátky čas strávený v školských laviciach naučili. Prváci ukázali rodičom, ako sa už vedia popasovať s písmenkami, s číslicami, ako dokážu spojiť hudbu s pohybom  a veľa iného. Po zložení slávnostného „Sľubu prváka“, mohli byť žiaci pasovaní a prijatí do „stavu žiackeho“ v našej škole. Po pasovaní čakala na prváčikov sladká odmena v podobe čokoládovej torty.

            Teraz čaká všetkých našich prvákov dlhá cesta, na ktorej im želáme, aby sa ich všetky túžby a predstavy o škole splnili, aby sa v nej cítili dobre, aby okrem vedomostí zažili i kopec radosti z objavovania, ale i spokojnosti z dobre vykonanej práce. Želáme im veľa úspechov, dobré pani učiteľky a veľa skvelých kamarátov.

            Mgr. M. Filipová

          • ČERVENÁ ČIAPOČKA

          • Za krásnym a kvalitným divadelným predstavením ČERVENÁ ČIAPOČKA sa žiaci našej školy vybrali v pondelok 11.11. 2019 do DJZ v Prešove. Klasická ľudová rozprávka spracovaná netradičným spôsobom zaujala preplnenú sálu veselých detí a samozrejme aj našich žiakov. Červená čiapočka je spojením niekoľkých rozprávok. V príbehu mohli deti stretnúť nielen Červenú čiapočku, ale aj postavy z ďalších rozprávok. O troch prasiatkach, vlka, kozliatka alebo príbeh Ako išlo vajce na vandrovku.Po divadelnom predstavení sme sa naobedovali a vybrali centrom Prešova na medzinárodnú interaktívnu výstavu AHA KRÁSNA MATEMATIKA. Táto výstava ponúkala neuveriteľnú cestu do sveta logických hádaniek a skladačiek. Vytvárala priestor, kde sú tvary postavené z tangramov, blokov, či loptičiek a tak sa deti nenápadne pomocu hry dostali do tajomstiev matematiky. Po skončení výstavy sme ešte spravili nákupy, bez ktorých by výlet nebol výletom. Plní dojmov a zážitkov sme šťastne pricestovali domov. 

        • Deň jabĺk
          • Deň jabĺk

          • Na Slovensku si pripomíname Medzinárodný deň jablka dňa 21.októbra. V tento deň si aj naša škola pripomenula, aké dôležité sú pre nás jablká. Počas celého dňa žiaci riešili rôzne jabĺčkové úlohy. Vyrobili si jablkové čelenky. Prostredníctvom krátkej prezentácie sme im sprostredkovali zaujímavé informácie ohľadom jabĺk. Najmä o ich priaznivom účinku na naše zdravie a dôležitosti ich každodennej konzumácie. Predstavili sme im najznámejšie odrody jabĺk a to Jonathan, Spartan, Delicius red, Golden. Úlohou žiakov bolo potom priradiť jablko k správnej odrode. Na záver sme si zasúťažili. Žiaci mali možnosť ochutnať odrody jabĺk, a aby to nemali také jednoduché, do ochutnávky sme zaradili aj hrušku a koreňovú zeleninu. Všetci správne rozpoznali chuť jablka, čo nás veľmi tešilo. Deň sme ukončili pochutnaním si na jabĺčkach, ktoré si žiaci doniesli.

            Mgr.M.Majdáková