• Deň narcisov 18. 4. 2024

          • NARCIS - kvet jari a NÁDEJE

            Deň narcisov - pre ľudí s rakovinou je zbierka narcisov tá najvzácnejšia. Cieľom tohto dňa je vniesť problematiku boja proti rakovine bližšie k ľuďom - do ulíc, aby sa z choroby nestál strašiak, ale fakt, ktorý ľudí spája.

            Symbol - žltý narcis - si ľudia pripínajú v tento deň na svoj odev, aby vyjadrili úctu, obdiv a náklonnosť ľuďom bojujúcim so zákernou chorobou.

            Aj žiaci našej školy sa 18. 4. 2024  zapojili ako dobrovoľníci. Vyzbierali tak 633,15 eur za čo srdečne ďakujeme. Veríme, že touto cestou podáme pomocnú ruku tam, kam choroba znenezdajky udrie. ĎAKUJEME!

            Mgr. Stanislava Genčúrová

          • Zápis do 1. ročníka

          • Dňa 15.4. 2024 sa v našej škole uskutočnil zápis do 1. ročníka. Na zápis prišlo 16 predškolákov v sprievode svojich rodičov. Každý z nich ukázal, že sa viem predstaviť, pozná všetky farby, čísla a geometrické tvary. Tí odvážnejší zaspievali pesničku, či zarecitovali básničku. Všetci dokázali, že sú veľmi šikovní.

            Predškoláci, už sa na vás tešíme v škole !

          • Otvorená hodina pre predškolákov

          • Dňa 10. apríla 2024 zavítali do našej školy budúci prváci z MŠ pod vedením pani učiteľky Janky Pavelkovej. Deti si zasadli do školských lavíc a jednu vyučovaciu hodinu absolvovali ako veľkí školáci.                                   

            Cieľom nášho spoločného stretnutia bolo prezentovať vyučovací proces, ukázať ako sa učia prváci po nástupe do školských lavíc a zároveň motivovať budúcich prvákov pre vstup do školy, ktorý ich čaká v septembri. Predškoláci počas celej vyučovacej hodiny pomáhali prvákom s rôznymi úlohami. Podarilo sa im prečítať tvary tlačených písmen, priradiť správne obrázky k slovám, zarecitovať básničky. Prváci čítali písané tvary písmen, slabiky a slová, prečítali aj text zo šlabikára. Spoločne si zaspievali a zatancovali známu medvediu pesničku. Ich šikovnosť a vytrvalosť bola v závere odmenená milým darčekom. 

                                                                                                                                                                                                  Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie pri zápise do prvého ročníka, milí predškoláci.                      

            Mgr. Mária Filipová

          • Okresné kolo Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 22. 3. 2024 sa v Sabinove uskutočníl jubilejný 70. ročník celoslovenskej recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Našu školu reprezentovali Adela Hovancová (4. roč.) a Lilien Viktória Hudáková (3. roč.) Rcitátori predviedli umelecký prednes poézie a prózy, ktorý ocenila odborná porota. Aj keď sme nemali žiadné umiestnenie, žiačkam ďakujeme za reprezentáciu našej školy a huževnatosť ďalej súťažiť.

            Mgr. Stanislava Genčúrová

          • Svetový deň vody

          • Organizácia spojených národov vyhlásila 22. marec za Svetový deň vody. Sviatok tejto vzácnej tekutiny sa slávi od roku 1992. Aj naša škola si pripomenula tento deň rôznymi aktivitami zameranými na vodu, jej význam a ochranu. Hneď zrána sme sa občerstvili dúškom čerstvej vody. Následne sme riešili rôzne aktivity, čítali sme o význame vody, maľovali sme vodné kvapky, spievali sme spolu s Mirom Jarošom pieseň Na vode nám záleží. Nakoniec sme pozerali animovaný seriál  Bola raz jedna planéta – Vzácna voda vo svete.

            Už teraz vieme, čo potrebuje naša Zem, už vieme, ako máme vodu chrániť, už vieme, že voda je dar. Tak nech nám na vode záleží. Buďme tou zmenou.

            Mgr. Mária Filipová

          • Kde bolo, tam bolo.......

          • Dňa 15. 3. 2024 sa v mestskej galérií v Lipanoch konal už 18 - ty ročník literárneho kvízu KDE BOLO, TAM BOLO pre žiakov 2. - 4. ročníka. Aj žiaci z našej školy ( L. Hurajtová, S. Hovanec, L. Hudáková, B. Bieľak ) sa ho zúčastnili. Témou kvízu bola literárna postava PIPI DLHÁ PANČUCHA od spisovateľky A. Lindrenovej. Žiaci plnili rôzne literárne úlohy, pozreli si nádhené scénické divadielko o PIPI v podaní žiakov zo ZŠ Komenského. Zabavili sa, našli si nových kamarátov a získali aj nové vedomosti. 

            Organizátorom ďakujeme za pozvanie a veríme, že sa takéto podujatia budú aj naďalej organizovať pre žiakov regíónu Hornej Torysy.

            Mgr. M. Majdáková

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          •  

            Dňa 6. 3. 2024 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo umeleckého prednesu Hviezdoslavov Kubín. Literárna súťaž Hviezdoslavov Kubín má u nás už dlhoročnú tradíciu . Táto celoslovenská súťaž je pomenovaná podľa významného básnika Pavla Országha Hviezdoslava.  Žiaci nám pripravili naozaj nevšedný zážitok a pôžitok z krásneho umeleckého slova. Prednesy boli pôsobivé, presvedčivé a originálne. Deti boli za svoju snahu odmenení nielen potleskom, ale i peknými knižnými a vecnými odmenami.

            Po záverečnom hodnotení  poroty sa zúčastnení žiaci umiestnili takto:

             

            POÉZIA                                                                                    

              1. miesto   Adela Hovancová                          

              2. miesto   Karina Hricová 

              3. miesto    Lilly Tomčufčíková

                                                                                                                                                                           

            PRÓZA

            1. miesto Lilien Viktória Hudáková

            2. miesto Branislav Bieľak

            3. miesto Peter Bujňák                                

          • Hodina matematiky v materskej škole

          • Dňa 1. 2. 2024 pripravila pani učiteľka z materskej školy Janka Pavelková otvorenú hodinu matematiky pre žiakov prvého ročníka ZŠ a detí z MŠ. Témou boli 4 ročné obdobia. Po vypočutí rozprávky O dvanástich mesiačikoch žiaci riešili rôzne matematické úlohy. Za svoje výkony boli odmenení sladkosťami. My prváci veríme, že sme spestrili ich deň v škôlke, a že škôlkari sa už teraz tešia na nástup do našej základnej školy.

            Mgr. Mária Filipová

          • VŠETKOVEDKO 2023

          • Aj tento rok sa žiaci 1. – 4. ročníka zapojili do celoslovenskej vedomostnej súťaže Všetkovedko. Žiaci, ktorí sa svojimi odpoveďami  zaradili medzi 30 % najmúdrejších riešiteľov a získali diplom s titulom Všetkovedko sú: Juraj Mihalik, Katarína Mišenčíková, Stela Hovancová, Lukáš Hajzuš, Liliana Hurajtová, Lilien Viktória Hudáková, Branislav Bieľak, Simeon Hovanec a Sebastián Hovanec. Súťažiaci Lukáš Baňas, Martin Palušek a Karina Hricová boli ocenení titulom Všetkovedkov učeň. Každý, kto zabojoval o titul najmúdrejšieho medzi najbystrejšími, získal krásny diplom a ceruzku súťažím s Talentídou. Tí najúspešnejší boli ocenení aj peknými cenami. Všetkým  gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

            Mgr. Mária Filipová

          • Divadielko Gašparko

          • Dnes 15. 2.  nás v našej škole navštívilo divadielko Gašparko. Spolu so škôlkarmi si naši žaci pozreli krásnu rozprávku s názvom Ako sa čert Froliš dostal do neba. Z veľmi poučného príbehu sa dozvedeli, že aj čert, ktorý robí dobré skutky sa môže dostať do neba. Páčilo sa im aj veľmi vtipné prevedenie tohto príbehu. Už teraz sa tešíme, s akým ďalším príbehom k nám známe divadielko zavíta nabudúce.

            Mgr. M. Majdáková

          • ŠALIANSKY MAŤKO

          •  

            Prednes slovenských ľudových povestí, Šaliansky Maťko, má bohatú tradíciu. Už 29 rokov oslovuje malých i veľkých. Deti základnej školy sa učia o histórii aj prostredníctvom povestí. Aj o tom je Šaliansky Maťko, aby prostredníctvom povestí poznávali históriu a bohatstvo našej krajiny.

            Dňa 22.1.2024 sa na našej škole konalo školské kolo v prednese slovenských povestí – Šaliansky Maťko. Porota vybrala zo zúčastnených tých najlepších. Ocenení boli títo súťažiaci :

            1. miesto    Peter Bujňák ( 3. ročník)

            2. miesto     Lilly Tomčufčíková  ( 2. ročník)

            3. miesto     Martin Palušek  ( 3.ročník)

            Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu svojich tried.  

          • Deň zdravej výživy

          • Medzi naše tradičné školské podujatia patrí aj Deň zdravej výživy. Tento rok sa konal 16. októbra v sále kultúrneho domu. Žiaci základnej a materskej školy si pochutili na rôznych zdravých pochúťkach, ktoré pripravili ich šikovné mamky z plodov svojich záhrad. Žiaci si zasúťažili a zmerali sily v obratnosti a šikovnosti v pripravených aktivitách. Kreativita a šikovnosť mamičiek bola zase ohodnotená v súťaži o najkrajšiu jesennú závesnú dekoráciu, vyrobenú z prírodných materiálov.

            Takto spoločne sme pri chutnom pohostení a výbornej kávičke strávili príjemné dopoludnie. Veríme, že sa aj všetkým prítomným táto akcia páčila. Nám a našim žiakom určite!

            Mgr. M. Majdáková

          • Svetový deň pošty

          • Dnešná pretechnizovaná doba nám dala priestor otvoriť tému - pošta, ktorá v minulosti bola dennou rutinou, keď sme čakali pani poštárku. Dnes sme zasypaní sms- správami, e- mailami, a inými typmi správ. Svet písania listov, kupovania obálok, poštových známok sa nám vzdialil...

            9. októbra sme si symbolicky pripomenuli deň pošty aktivitami, v ktorých sme žiakom priblížili, ako pošta funguje. Čo všetko je v jej kompetencií, čo sa na pošte dá vybaviť, kúpiť či zariadiť. Táto téma milo žiakov zaujala. Nabudúce sa posnažíme opäť priblížiť niečo zaujímavé.

            Mgr. Stanislava Genčúrová