• Mini playback show

          • 19. ročník súťaže MINI PLAYBACK SHOW – ŠKD

            Aj tento rok sme sa zapojili do skvelej  súťaže Mini playback show, ktorý sa konal dňa 24.4.2018 utorok v mestskej galérií  Lipany. Súťaž sa začala ráno o 8 hodine . Všetci súťažiaci sa v šatniach prezliekli do pripravených kostýmov.  Súťažilo sa v improvizácií a imitácií spevákov či hudobných skupín. Za naše oddelenie sme mali pripravené tri čísla. Boli sme deviaty v poradí. Konkurencia bola silná, no napriek tomu sme získali krásne 2.miesto, ktoré nám vybojovala Diana Filipová zo 4. ročníka predvedením krásnej ruskej piesne. Peknými tanečnými pohybmi jej pomáhali aj Laura Hovancová a Karina Hovancová.  Branislavovi Genčúrovi, Klárke Složekovej a Tomášovi Kasiňákovi tiež ďakujeme za reprezentáciu. Aj keď sa neumiestnili  na žiadnom mieste ich vystúpenia boli krásne a veríme, že školu budú reprezentovať aj naďalej. Nakoniec sme si pochutnali na výbornej zmrzline a plní zážitkov sme sa vrátili domov.

            Mgr. Michaela Kasiňáková

          • Plavecký výcvik

          •  Plavecká škola KVAPKA

            V dňoch od 16. – do 20. 4. 2018 sa naša škola zúčastnila plaveckého výcviku. Celý týždeň sme autobusom cestovali do plavárne do Starej Ľubovne. Plavecký výcvik sa začínal o 8.00 hod. a končil o 11.00 hod. Žiaci boli rozdelení do piatich skupín. Každú skupinu viedol inštruktor. Profesionálny prístup, množstvo pomôcok, trpezlivosť, zodpovednosť a povzbudivé slová inštruktorov prispeli k tomu, že žiakom sa na plavárni páčilo, tešili sa a mnohí sa svojou disciplinovanosťou naučili plávať. Svoje znalosti nám predviedli v posledný deň plaveckého výcviku, t. j. piatok. Každý dostal mokré vysvedčenie a drobné sladkosti. Bol to veľmi krásny a nezabudnuteľný týždeň.

             

            Mgr. M. Kasiňáková

             

          • Deň narcisov

          • Liga proti rakovine

            Deň narcisov sa uskutočnil  v piatok 13. apríla 2018. Práve v tento jediný deň sme mali možnosť pripnúť si na odev kvietok narcisu a vyjadriť tak podporu a spolupatričnosť s ľuďmi, ktorí bojujú s onkologickým ochorením.

            Liga proti rakovine usporiadala už 22. ročník Dňa narcisov. Ulice Slovenska po roku opäť zaplnili žlté narcisy. Aj naši tretiaci a štvrtáci spolu s pani učiteľkami vyšli do ulíc so žltými narcismi a s pokladničkami  a zbierali financie na pomoc ľuďom s rakovinou. Ich snaha a ochota pomôcť onkologickým pacientom priniesla ovocie v podobe vyzbieranej sumy 369. 75  EUR

            Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli na pomoc ľuďom postihnutým týmto ochorením.

            Mgr. M. Filipová

             

          • Kde bolo tam bolo

          • Literárno-výtvarná súťaž

            ZŠ Komenského 113 v Lipanoch zorganizovala 12. 4. 2018 už 13. ročník literárno- výtvarného kvízu pre žiakov 2. – 4. ročníka pod názvom „Kde bolo, tam bolo“ v priestoroch Galérie mesta Lipany. Kvíz bol zameraný na tvorbu spisovateľa Valentína Šefčíka. Našu školu reprezentovali V. Genčúrová, E. Mačová, N. Mišenčíková a D. Bujňaček v literárnej časti, D. Filipová a P. Bujňaček vo výtvarnej časti súťaže. Žiaci z 13 základných škôl súťažili v družstvách, kde si zmerali sily v literárnych vedomostiach a výtvarných zručnostiach. Na tento kvíz bol pozvaný aj samotný spisovateľ, ktorý žiakom počas besedy odpovedal na otázky, nielen o jeho tvorbe, ale aj o svojom detstve a o tom, ako sa dostal k písaniu básničiek pre deti. Naši žiaci odchádzali z tohto kvízu s diplomom a krásnymi zážitkami.

            Mgr. Mária Filipová

             

          • Slávnostný zápis do 1. ročníka

          • Jedným z významných období v živote dieťaťa je nástup do školy. Pre dieťa je to prechod z obdobia "hier" do obdobia "povinností". Je to však aj obdobie zvýšenej záťaže pre rodičov.

            9.4.2018 sa v našej škole uskutočnil slávnostný zápis do 1. ročníka. Triedu zaplnili budúci prváci spolu so svojimi rodičmi. Úvod im spestrili svojím vystúpením žiaci zo základnej školy. Predstaviili sa pekným COUNTRY TANCOM a výborným prednesom básne. Potom už svoje znalosti, zručnosti a predovšetkým odvahu preukázovali naši predškoláci. Po úspešnom zvládnutí všetkých úloh boli odmenení vecným darčekom a pamätným listom. V dobrej nálade a s úsmevom na tvári sme dnešný slávnostný zápis ukončili. Na nových prvákov sa už teraz tešíme a stretneme sa s nimi opäť v septembri.

            Mgr. I. Genčúrová

          • Svetový deň vody

          •  

            Svetový deň vody - 22. marec  je vždy jedinečnou príležitosťou  pripomenúť všetkým mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia i pre rozvoj ľudskej spoločnosti. Pitie čistej pitnej vody prospieva zdraviu, chráni a posilňuje zuby a kosti, pomáha predchádzať obezite a najlepšie uhasí smäd. Deň sme začali s Hudbou vesmírnou a ich pesničkou Pocta vode a pohárom čistej vody.

            Žiaci prostredníctvom spoločných i skupinových aktivít skúmali a zisťovali dôležité informácie o vode, pričom využívali nadobudnuté vedomosti a zručnosti. Deti robili prieskum o tom, ako dodržiavajú denný pitný režim a ktoré nápoje pijú. Hravo rozdelili rôzne  nápoje  na vhodné a nevhodné na každodenné pitie. Navrhovali odporúčania na zmenu v pitnom režime. Určovali, kde všade možno nájsť vodu - v oblakoch, v studni , v potoku, v mori, v ľade, zemi...Vedeli aj to, že vodu máme sladkú a slanú a v každom z týchto prostredí žijú rôzne organizmy. Zasadili fazuľky a zrno a črepníky poliali vodou. Skúmali, že voda, ktorá je na pohľad „čistá,“ nemusí byť vždy pitná. Ochutnávali rôzne vzorky vody – rôzne druhy minerálnych sýtených vôd, vodu s rozpusteným cukrom, vodu s rozpustenou soľou, vodu s rozpustenou sódou bikarbónou, vodu s citrónom a vodu so sirupom. Vytvárali aj vlastný kolobeh vody a pokusom zistili ako sklon svahu ovplyvňuje rýchlosť tečenia vody. Na hodine výtvarnej výchovy sledovali, ako sa farba rozpúšťa ako farbí vodu. V triede maľovali štetcom do snehu, po roztopení snehu vznikli nádherné obrazy  plné farieb. Za tento vodný deň boli žiaci odmenení medailami.                    

            Nakoniec sme dospeli k záveru, že voda je skutočne vzácny Boží dar. Musíme sa o ňu starať, vážiť si ju a chrániť v prostredí, ktoré nás obklopuje.

            Mgr. Mária Filipová

          • Divadelné predstavenie

          • Zlatý kľúčik

            Dňa 7.3.2018 sme navštívili Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove. Pozreli sme si divadelné predstavenie pod názvom Zlatý kľúčik alebo Buratínové dobrodružstvá. Predstavenie sa začalo o 10. hodine, trvalo 60 minút a bolo v rusínskom jazyku. Bolo to zábavné interaktívne vystúpenie. Príbeh žiakov veľmi zaujal. Boli súčasťou deja , nakoľko im herci počas vystúpenia dávali rôzne otázky. Po predstavení sme sa spoločne naobedovali v Modrej jedálni. Obed žiakom veľmi chutil, čoho dôkazom boli prázdne taniere. Zvyšok popoludnia sme strávili na interaktívnom ihrisku FUNDILAND, kde si žiaci mohli poskákať na trampolínach, šmýkať sa na šmýkačkách, stavať si stavby z kociek, povoziť sa na kolobežkách, zahrať si futbal a preliezať rôzne prekážky. Domov sme sa vrátili o 16. hodine. Žiakom sa výlet veľmi páčil a chceli by si ho určite ešte zopakovať.

             

            Mgr. M. Hižnajová

          • Súťaž školského klubu

          • Naši naj

            NAJ DIEVČA – NAJ CHLAPEC ŠKD HORNEJ TORYSY 2018

            Dňa 21.02.2018 –streda sme sa zúčastnili súťaže Naj dievča - Naj chlapec ŠKD v mestskej galérií Lipany. Všetko sa to začalo o 8:30 hod. Z našej školy sa tejto súťaže zúčastnili štyria žiaci. Súťažiaci boli rozdelení do dvoch kategórií. Prvá kategória predstavovala prvý a druhý ročník. Druhá kategória zasa tretí a štvrtý ročník. Samozrejme, že súťažiaci boli rozdelení aj na dievčatá a chlapcov. V prvom rade sa jednotlivé kategórie predstavovali, každý si vylosoval číslo, pod ktorým vystupoval. Potom nasledovala módna prehliadka. Súťažiaci si mali priniesť karnevalové masky na tému „Rozprávkové postavy.“ V sprievode hudby každý žiak predviedol svoju masku a pred porotou urobil dve až tri pózy.  Potom nasledovala voľná disciplína, v ktorej žiaci mali ukázať aký talent sa v nich skrýva. Všetci súťažiaci mali pripravené zaujímavé vystúpenia. Po ukončení všetkých vystúpení bola pre žiakov pripravená diskotéka. Nakoniec  nám porota oznámila výsledky. Z tejto skvelej súťaže sme neodišli naprázdno. Získali sme hneď dve prvé miesta. Titul „NAJ DIEVČA“ získala Nelka Mišenčíková z 3.ročníka. V tejto kategórií bola silná konkurencia, ale Nelka svojim prednesom poézie porotu upútala najviac. Titulom „NAJ CHLAPEC“ sa môže pýšiť Peťko Bujňaček  z 2. ročníka. Svojím tancom ,pohybom a odvahou porotu veľmi zabavil a rozveselil. Veľká pochvala patrí aj žiačkam Elene Mačovej a Klárke Složekovej. Aj keď sa neumiestnili, pre našu školu sú tiež víťazi. Sme hrdí na naše talenty.

             

            Mgr. Michaela Kasiňáková

             

          • Netradičná hodina

          • Netradičná hodina

            NETRADČNÁ HODINA VLASTIVEDY

            Dňa 20.02.2018 utorok tretiaci našej školy zažili netradičnú hodinu vlastivedy. Formou zážitkového učenia si na chvíľu priblížili život našej obce v minulosti. Hodina prebiehala v priestoroch bývalej základnej školy. Tam občania našej dediny nosievajú odevy, náradia, nástroje a veci, ktoré kedysi používali pri svojej práci. Na pomoc sme si prizvali miestnu obyvateľku Máriu Hajzušínovú, ktorá so všetkými vecami pracovala . Žiakom  sa snažila priblížiť aký bol život v minulosti, ako museli pracovať. Aj keď v tej dobe panovala väčšia chudoba ako dnes, ľudia žili z toho, čo si sami dopestovali alebo chovali. Pani Mária žiakom s radosťou ukazovala a vysvetľovala, aké boli kedysi žehličky, čo všetko mali gazdinky v kuchyni, v obývačke, aké bolo posteľné prádlo, aké náradie používali chlapi, ako sa priadlo a čo všetko k tomu bolo potrebné. Žiaci sa naučili aj nové slová ako kudzeľ, kolovrátok, špuľár, kanisterka, trávnica, ktoré ľudia v minulosti bežne používali, no pre nás sú tie slová neznáme. V minulosti bol zaujímavý aj štýl obliekania, čo si vyskúšali aj naši tretiaci. Kroje, čepce, klobúky, chološne, ľajbriky, okrucanky si žiaci na seba veľmi radi obliekali, striedali a mali z toho veľkú radosť. Veľká vďaka patrí pani Márii Hajzušínovej, že si našla čas a takto krásne nám spestrila hodinu vlastivedy a určite si zaspomínala aj na svoju minulosť.

            Mgr. Michaela Kasiňáková

             

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

          • V pondelok 19. 2. 2018 sa v našej škole uskutočnila slávnosť umeleckého slova. Tak možno nazvať súťaž v prednese poézie a prózy. Školské kolo literárnej súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín je dobrá príležitosť na zistenie aké talenty máme na škole.Spolu súťažilo 12 recitátorov. Porota hodnotila ich umelecký prednes, výber textu, pôsobivosť prednesu na poslucháča, rečový prejav a vystupovanie recitátora.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za pôsobivé, presvedčivé a originálne vystúpenie.

            Výsledky školského kola

            POÉZIA

            1. miesto: Nela Mišenčíková ( 3. ročník)

            2. miesto : Eva Bujňáková ( 3. ročník)

            3. miesto: Veronika Genčúrová ( 4. ročník)

            PRÓZA

            1. miesto: Petronela Čekanová ( 3. ročník)

            2. miesto: Jakub Baňas ( 3. ročník)

            3. miesto: Gréta Genčúrová ( 2. ročník)

             

             Mgr. I. Genčúrová