• Mikuláš

          •      Hlasné Mikulášské pozdravenie sa aj tento rok ozývalo celou našou telocvičňou. Dňa 4.12.2020 nás navštívil Mikuláš. Žiaci mu samostatne, po triedach, predniesli pripravené básničky a pesničky. Za odmenu dostali balíček plný sladkostí. Dúfam, že na sľub, ktorý dali Mikulášovi,  že budú poslúchať, nezabudnú! Ďakujeme Mikuláš! Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie. 

          • Deň mlieka

          • Deň mlieka

                            Svetový deň mlieka 30.09.2020 sme si pripomenuli aj na našej škole. Deň predtým dostali žiaci úlohu, aby prišli oblečení v bielom, a aby si na desiatu priniesli niečo mliečne.

                            Po tretej vyučovacej hodine sa žiaci zhromaždili v štvrtáckej triede. Pani učiteľka Mgr. Mária Hižnajová privítala žiakov, prezlečená za čiernu ovečku, krátkym príbehom o čiernej ovečke, a aj ostatných zvieratkách, ktoré dávajú mlieko.

                            Aktivitou pre 1. ročník bolo odtláčanie rúk na pripravenú kartónovú kravičku. Nasledovala spoločná prezentácia Prečo je mlieko zdravé - o mlieku a o výrobkoch z mlieka. Potom sme si pozreli krátky dokument s názvom Cesta mlieka. Úlohou pre 2., 3. a 4. ročník bolo poskladať "cestu mlieka", ako sa mlieko dostane do obchodu. Spoločnou aktivitou pre všetky ročníky bola výroba čelenky, na ktorej bola kravička alebo ovečka.

                            Nakoniec pani učiteľka pripravila banánový nápoj, ktorý všetci žiaci ochutnali. Veľmi im chutil.

             

            Mgr. Mária Hižnajová

        • Sokoliarske vystúpenie
          • Sokoliarske vystúpenie

          • V pondelok 28. 9. 2020 nás navštívil člen sokoliarskej skupiny Horus s programom, v rámci ktorého nám priblížil krásu dravcov, spôsob života, krásu ich letu a ich lovecké nadanie. Dravce boli úžasné, krásne sa nám predviedli. Žiaci mali možnosť pozorovať úplne zblízka kondora veľkého, sokola rároha, výra skalného, krkavca čierneho, myšiaka lesného a myšiaka štvorfarebného.

            Páčila sa im rýchlosť sokola útočiaceho na korisť, z veľkej výšky vracajúceho sa k sokoliarovi. Deti boli unesené poslušnými príletmi dravcov tesne nad ich hlavami. Tí najodvážnejší zo školy sa nebáli navliecť si rukavicu a vyskúšať si prácu sokoliara.

            Bol to nevšedný deň a deťom sa nesmierne páčil. Už teraz sa tešíme, keď nás opäť navštívia.

            Mgr. Mária Filipová

          • Didaktické hry v prírode

          • Dňa 21. 9. 2020 sa uskutočnili Didaktické hry v prírode. Žiaci absolvovali príjemnú prechádzku spojenú s poznávaním prírody a utužovaním zdravia.

             

            Naša cesta viedla cez nádherné prostredie polomského Prívalu až k časti lesného náučno - poznávacieho Brezovského turistického chodníka. Na trase sme našli studničku, posedenie, ohnisko, lavičky a dokonca aj horskú knižnicu.

             

            Krásne slnečné počasie umocnilo našu dobrú náladu pri opekačke. Deti sa potom učili, preverovali svoje vedomosti z dopravnej a zdravotnej výchovy. Vyskúšali si určovanie svetových strán podľa slnka a kompasu aj hod šiškami.

            V  priebehu celého dopoludnia tiež zbierali odpadky – aktivita: Čo do prírody nepatrí.

             

            Žiaci sa do jednotlivých činností aktívne a s radosťou zapájali. Prežili tak poučné a príjemné dopoludnie.

             

            Mgr. Mária Filipová

          • OZNAM

          • V zmysle § 84  zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov Vás informujeme o voľnom pracovnom mieste pedagogického zamestnanca:

            Názov zamestnávateľa: Základná škola s materskou školou Poloma

            Adresa: Poloma 24, 082 73 Šarišské Dravce

            Kontakt: zspoloma@centrum.sk, 0514597350

            Kategória zamestnanca: vychovávateľka

            Kvalifikačné predpoklady: odborná a pedagogická spôsobilosť podľa zákona č. 138/2019 Z. z.o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 1/2020 Z. z. o kvalifikačných predpokladoch pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov

            Požadované doklady: žiadosť o prijatie do zamestnania, štruktúrovaný životopis, doklady o vzdelaní, súhlas so spracovaním osobných údajov

            Iné súvisiace informácie: nástup od 20. 10. 2020, zastupovanie počas MD, úväzok 80 %

            Žiadosti o zamestnanie posielať mailom alebo poštou do 15. 10. 2020, kontaktovať budeme iba vybraných uchádzačov.

             

            V Polome, 8. 9. 2020 

            Mgr. Iveta Genčúrová, riaditeľka ZŠ s MŠ Poloma

          • OZNAM

          • Otvorenie školského roka 2020/2021 sa uskutoční dňa 2. 9. 2020 (streda). Začneme o 8.00 hod. slávením svätej omše. Z dôvodu trvania pandemického stavu a odporúčania Ministerstva školstva SR sa žiaci prvého ročníka v sprievode zákonných zástupcov, s rúškami zhromaždia v telocvični základnej školy a ostatní žiaci v triedach.

            Školský klub začne svoju činnosť 3. 9. 2020 (štvrtok).

            Oznam  zákonným zástupcom, sprevádzajúcim osobám a žiakom

            Vzhľadom na stále pretrvávajúcu pandémiu ochorenia COVID-19 je nutné dodržiavať protiepidemiologické opatrenia a odporúčania dané RÚVZ a MŠVVaŠ SR. Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 ( zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest), ako aj inej infekčnej choroby, nesmie vstúpiť do priestorov školy. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať všeobecného lekára, pri opätovnom nástupe žiaka do školy sa žiak preukáže prehlásením o bezinfekčnosti podpísaným zákonným zástupcom.

            Povinnosti zákonného zástupcu dieťaťa:

            - zabezpečiť pre svoje dieťa dve rúška

            - pri prvom nástupe dieťaťa do školy predložiť vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti a zdravotný dotazník

            - pri každom prerušení dochádzky do školy v trvaní viac ako tri dni, predkladá písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky ochorenia COVID-19 a nemá nariadené karanténne opatrenie

            - v prípade, že je u dieťaťa podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19 bezodkladne informuje vyučujúceho a riaditeľku školy.

          • Zoznam pomôcok a zošitov pre jednotlivé ročníky

          • 1. ročník

            Zošit č. 511     2 kusy

            Zošit č. 511 ( s pomocnou liniatúrou)     4 kusy

            Zošit č. 513     5 kusov

            Zošit č. 520     1 kus

            Notový zošit 

            Slovníček

            Pomôcky na výtvarnú výchovu

            Náčrtník

            Farebné papiere

            Lepidlo

            Nožnice

            Výkres  A4         20 kusov

            Výkres A3          10 kusov

            Štetec - okrúhly

            Nádobka na vodu

            Tuš

            Voskové farbičky

            Plastelína

            Hygienické vrecúško - uterák, toaletný papier, hygienické vreckovky

            Úbor na telesnú výchovu - tepláky, krátke nohavice, tričko, tramky (cvičky)

            Prezuvky pevné s bielou podrážkou ( nie vsuvky)

             

            Zošity pre 2. ročník

            Zošit č. 512           10 kusov

            Zošit č. 513            10 kusov

            Zošit č. 520            1 kus

            Notový zošit

             

            Zošity pre 3. ročník

            Zošit č. 513         10 kusov

            Zošit č. 523          10 kusov

            Zošit č. 520          1 kus

            Notový zošit

             

            Zošity pre 4. ročník

            Zošit č. 523         10 kusov

            Zošit č. 524         10 kusov

            Zošit č. 520         1 kus

            Notový zošit

             

             

             

             

             

          • OZNAM

          • Milí rodičia, na základe rozhodnutia MŠVVa Š SR od 1. júna 2020 základná škola a materská škola začne s obnovou školského vyučovania v  1. až 4. ročníku a v materskej škole.

            Pri organizácií výchovno-vzdelávacieho procesu škola zváži všetky personálne, materiálne, priestorové možnosti a aktuálnu hygienicko-epidemiologickú situáciu. 

            Dobrovoľná účasť žiakov na vyučovaní neumožní pokračovať vo vzdelávaní podľa školského vzdelávacieho programu. Žiaci školy budú rozdelení do tried, tak ako obvykle. Organizácia vyučovania, metódy a obsah vzdelávania a záujmových činností bude prispôsobený aktuálnym požiadavkám.

            Zákonný zástupca:

            - Dodržiava pokyny riaditeľky školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky základnej školy do konca školského roku 2019/2020. Upozorňujeme rodičov, že počas júna im nebude umožnený vstup do vnútorných priestorov budovy školy.

            -  Predkladá pri prvom nástupe žiaka do základnej školy, alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri dni písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie. 

            - Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do základnej školy a pri odchode žiaka zo základnej školy ( nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk).

            - Zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška a papierové jednorazové vreckovky.

            - V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácií informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľku školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre detí a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylučené.

            Škola:

            - zabezpečí každodenný ranný zdravotný filter - ranné meranie teploty žiakov každej skupiny povereným zamestnancom bezdotykovým teplomerom pri vstupe do školy a dezinfekciu rúk všetkých osôb,

            - v miestnosti, v ktorej sa zdržujú skupiny, zabezpečí časté a intenzívne vetranie,

            -  presuny skupín žiakov, pohyb po chodbách, návštevu toaliet či spoločných priestorov bude organizovať tak, aby boli minimalizované kontakty ako medzi skupinami, tak jednotlivcami, vrátane zamestnancov školy,

            - vybaví toalety  mydlom a jednorazovými papierovými utierkami ( obrúskami) pre bezpečné osušenie rúk,

            - zabezpečí upratovanie a dezinfekciu toaliet a dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlásť veľký počet ľudí minimálne dvakrát denne podľa potreby,

            - zabezpečí, aby žiak nosil rúško všade vo vnútorných priestoroch školy, okrem svojej skupiny v interných a externých priestoroch školy, kde prebieha výchovno-vzdelávací proces,

            - umiestni žiaka do samostatnej miestnosti ak žiak v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19 a následne kontaktuje zákonných zástupcov, ktorí ho bezodkladne vyzdvihnú.

          • ZÁPIS DO MŠ

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Poloma oznamuje, že zápis detí do materskej školy na šk. r. 2020/2021 sa uskutoční v čase od 30. apríla do 31. mája 2020. Pri podaní žiadosti o prijatie dieťaťa do materskej školy sa nebude vyžadovať potvrdenie o zdravotnom stave. Podrobnosti o spôsobe zabezpečenia prijímania detí do materskej školy budú priebežne doplnené.

          • OZNAM

          • Na základe Usmernenia na hodnotenie žiakov základných škôl v čase mimoriadnej situácie spôsobenej prerušením vyučovania na školách v šk. r. 2019/2020 MŠVVaŠ SR zo dňa 6. 4. 2020 a zo záverov porady pedagogických zamestnancov školy oznamujeme, že všetky predmety v 2.,3. a 4. ročníku budú klasifikované (hodnotené známkou), všetky predmety v 1. ročníku budú hodnotené slovne. Výchovy budú vo všetkých ročníkoch hodnotené slovom absolvoval/absolvovala.

          • Zápis do 1. ročníka základnej školy

          • Zápis detí do 1. ročníka bude prebiehať v temíne od 15. 4. 2020 do 30. 4. 2020 bez osobnej prítomností detí. K zápisu je potrebné vyplniť zápisný lístok, ktorý bude zasielaný elektronicky. Ďalšie informácie pre budúceho prváka budú zverejnené na stránke našej školy.

          • OZNAM PRE RODIČOV A ŽIAKOV

          • Upozorňujeme žiakov a rodičov, že aj napriek  prerušeniu vyučovania sa vo vzdelávaní žiakov pokračuje formou elektronickej komunikácie. Žiakom sú zadávané úlohy podľa rozvrhu hodín. Tohto vyučovania sa žiaci musia zúčastňovať, plniť úlohy zadávané vyučujúcimi. Termín a čas upresňujú jednotliví vyučujúci. Povinnosťou žiakov je vypracovávať úlohy, ktoré im budú zasielané elektronicky. Prosíme rodičov o dôslednú kontrolu pri plnení školských povinností a taktiež aj pri dodržiavaní hygienických a karanténnych opatrení.

            Všetkým prajeme veľa zdravia.

          • OZNAM

          • Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR rozhodlo podľa § 150 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) o mimoriadnom prerušení vyučovania v školách a prevádzky školských zariadení od 30. marca 2020 do odvolania.

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Každý rok sa v našej škole koná školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Svoje recitačné schopnosti predviedli žiaci našej školy aj tento rok. Všetci už tradične súťažili v prednese poézie a prózy. Súťažiaci opäť prekvapili výberom textom, umeleckým ale aj vtipným prednesom. Rozhodovanie poroty bolo naozaj náročné. Pozorne si vypočula prednes všetkých ukážok a rozhodla nasledovne:

            Prednes poézie:

            1. miesto  -  Peter Bujňaček  4. ročník

            2. miesto -  Eliáš Hižnaj   3. ročník

            3. miesto -  Gréta Genčúrová  4. ročník

            Prednes prózy:

            1. miesto  -  Lucia Genčúrová  2. ročník

            2. miesto -  Adam Pollák  3. ročník

            3. miesto -  Alexandra Hajzušinová  2. ročník 

            Všetkým súťažiacim veľmi pekne ďakujeme a umiestneným srdečne blahoželáme.

             

          • NAJ CHLAPEC, NAJ DIEVČA

          • V stredu 26. februára sme sa zúčastnili 10.tého ročníka súťaže NAJ CHLAPEC a NAJ DIEVČA v Lipanoch. Po úvodnom predstavení a módnej prehliadke v karnevalových maskách nasledovala voľná disciplína, v ktorej mal každý žiak ukázať svoj talent. Našu školu reprezentoval PETER BUJŇAČEK, ktorý ukázal tanečno-zábavne vystúpenie a SALOME GENČÚROVÁ, ktorá má obrovský talent v gymnastike. Každý zúčastnený dostal chutnú sladkú odmenu v podobe muffiny. Aj keď sme sa neumiestnili na žiadnom mieste, Peťko a Salome sú víťazmi v našich srdciach a ďakujeme im za reprezentáciu školy.

            Mgr. Michaela Kasiňáková