• Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí

          •      Tento deň má pripomenúť, že aj deti majú svoje práva na ochranu pred rôznymi formami násilia. Deti sú bezbranné a potrebujú veľa lásky. No žiaľ, mnohé žijú v podmienkach ľahostajnosti, nezáujmu, domáceho násilia, psychického a fyzického týrania a zneužívania. Sú porušované všetky ich základné ľudské práva a preto, akékoľvek násilie páchané na deťoch, je neospravedlniteľné.

                 Dieťa môže byť najčastejšie týrané psychicky, fyzicky, sexuálne, hrubo zanedbávané a šikanované. Pred týmto všetkým by deti mali byť chránené, no často to tak nie je.

               Aj keď sa môže zdať, že ochrana detí je záležitosťou iba dospelých, aj Vy, žiaci, musíte poznať svoje práva, vedieť rozpoznať týranie a v prípade potreby požiadať o pomoc. Týranie je akékoľvek nenáhodné, vedomé i nevedomé konanie osoby voči dieťaťu, ktoré je neprijateľné alebo odmietané a ktoré poškodzuje telesný, duševný i spoločenský stav a vývoj dieťaťa, prípadne spôsobí i jeho smrť.

                 Na mieste bola aj naša aktivita v škole, pri ktorej nás navštívila psychologička, Mgr. Lenka Lörincová. Ústrednou témou bola kyberšikana a jej formy v školskom, alebo domácom prostredí. Pripravená bola zaujímavá prezentácia spolu s diskusiou, do ktorej sa žiaci zapájali.

                 Veríme, že sa to našich detí netýka, a ak sa s formou akejkoľvek šikany stretnú, tak zaujmú správny postoj a postup na jej odstránenie.

            Mgr. Stanislava Genčúrová

        • Návšteva soľnej jaskyne a divadla
          • Návšteva soľnej jaskyne a divadla

          • Vo štvrtok 10.11. sme sa so žiakmi  po dlhšej dobe vybrali do Prešova. Ako prvú sme navštívili soľnú jaskyňu na Konštantínovej ulici. V jaskyni sa nachádzajú približne 4 tony soli, vďaka čomu je v ovzduší jaskyne mimoriadne vysoká koncentrácia soľných minerálov, ktoré sa prirodzenou cestou slizničného vstrebávania dostávajú do organizmu. Pre žiakov boli k dispozícii aj hračky, ktoré im tento pobyt spríjemnili. V predajni si žiaci mohli zakúpiť aj rôzne darčekové predmety ako sviečky, náramky, vonné oleje a soli.

            Ďalej sme pokračovali prechádzkou cez hlavné námestie.  Zastavili sme sa v katedrále sv. Mikuláša, kde sme obetovali krátku modlitbu.

            Po prehliadke mesta naše kroky ďalej smerovali k Divadlu Jonáša Záborského. Žiaci si pozreli tradičnú rozprávku Medovníkový domček v modernejšom spracovaní. Vidieť tento príbeh vo veľkom divadle a s naozajstnými hercami bolo niečo úplne iné. Krásne prostredie, veľkolepé kulisy, výborní herci. Všetko ich to vtiahlo do deja. Poučili sa z nej a aj sa na nej zasmiali. Bol to nádherný umelecký zážitok Už teraz sa tešíme na ďalšie podobné podujatia, ktoré nás čakajú v tomto školskom roku.

            Mgr. M. Majdáková

          • Zaujímavosti o vesmíre

          • V pondelok  7. 11. 2022 sa žiaci našej školy po roku opäť stretli so zanieteným pozorovateľom a znalcom vesmíru Mgr. Mariánom Mišenčíkom. Tentokrát  si  pre našich žiakov pripravil zaujímavú súťaž o vesmíre a slnečnej sústave. Žiaci sa aktívne zapájali do lúštenia tajničky a zároveň načerpali nové poznatky  o danej téme. Za  svoje odpovede získavali aj pekné odmeny v podobe pekných vesmírnych pohľadníc.  Súťaž žiakov veľmi zaujala. Prednášajúci taktiež v závere s radosťou odpovedal na zvedavé otázky našich žiakov. Dúfame, že sa čoskoro stretneme na ďalšej zaujímavej prednáške o vesmíre.

            Mgr. Mária Filipová

          • Deň zdravej výživy

          • Minulý rok sme Deň zdravej výživy mali iba v úzkom kruhu školy, kvôli opatreniam.

            Tento školský rok sme ho uskutočnili 19.10. 2022 v sále kultúrneho domu. Zúčastnili sa deti z MŠ, žiaci zo ZŠ a tiež klienti z Denného stacionára z Polomy.

            Čakalo nás milé privítanie, mini súťaž formou kvízu a bohaté, chutné a najmä zdravé maškrty. Na podujatí sa zúčastnili aj rodičia, ktorí si zároveň mohli zasúťažiť v jesennom aranžmáne košíkov. Zistili sme,  že máme aktívne a tvorivé mamičky, ktoré sa nedali zahanbiť. Môžete sa o tom presvedčiť v priložených fotografiách.

            Akcia nám dopadla na výbornú. Už teraz sa tešíme na spoločné stretnutie o rok.

            Mgr. S. Genčúrová

        • Deň úcty k starším
          • Deň úcty k starším

          • ,,Starkých svojich v úcte majme, vždy im s láskou pomáhajme.´´

            Každoročne v októbri vyjadrujeme zvlášť úctu naším starým rodičom,  ich šedinám a vráskam, ktoré sú prejavom ich obety a lásky k nám.

            Aj žiaci našej školy sa spolupodieľali na príprave programu pre starkých z našej obce, ktorý sa konal dňa 16. 10. v sále kultúrneho domu. Pripravili si pre nich pesničky, básničky scénku a aj tanček. Veríme, že sme im našim programom spríjemnili toto jesenné popoludnie a  vniesli doň kúsok radosti.

            Mgr. M. Majdáková

        • SVETOVÝ DEŇ ÚSMEVU
          • SVETOVÝ DEŇ ÚSMEVU

          • Svetový deň úsmevu

             

                 „Úsmev nestojí nič a prináša mnoho. Obohacuje toho, kto ho prijíma bez toho, že by ochudobňoval toho, kto ho dáva. Trvá chvíľku, ale spomienka naň je niekedy večná. Nikto nie je taký bohatý, aby sa bez neho obišiel - a nikto nie je taký chudobný, aby ho nemohol darovať.“

                                                                                                                                                 Ján Werich

            Svetový deň úsmevu  je určený na 7. október. Aj my sme si ho chceli pripomenúť malou aktivitou, a to výrobou svojho smajlíka.  O to viac to platí pri nezištnom úsmeve deti. Nezabúdajme na úsmev každý deň, je liekom pre každého.

            Mgr. S. Genčúrová